Det lille barn og dårlige vaner

Det med det lille barn og dårlige vaner. Det er måske det jeg bliver spurgt allermest om.

Det lille barn og dårlige vaner Slyngejordemoder
Er det mon okay at lade barnet sove i viklen?

“Skaber jeg en dårlig vane hos mit barn, hvis jeg bærer det meget i en vikle?” Til det er svaret NEJ! Jeg vil forsøge kort at bringe lidt videnskab på banen, til alle jer nybagte mødre og fædre, som bliver I tvivl når I bliver mødt med skepsis overfor lur i viklen: Jeg får hjælp af kængurumetodens far dr. med. Nils Bergman. I det lille nyfødte barns hjerne foregår der tusindvis af neurologiske processer, som bestemmer om vi bliver harmoniske, følelsesmæssigt tilpassede og socialt veludviklede. Det er yderst afgørende hvilke sanseindtryk man tilbyder et lille barn for, at ovenstående processer bliver vellykket. Moderens krop er katalysator for, at tandhjulene kommer rigtigt i gang. Hud mod hud kontakt skaber oxytocin og oxytocin påvirker mor og barn til, at agere allermest hensigtsmæssigt som naturen har tænkt, nærhed og fysisk kontakt er altså vigtigt. Amning handler faktisk ikke kun om at ernære barnet. Det handler i høj grad også om fysisk kontakt mellem mor og barn, da disse første sanseindtryk man tilbyder barnet, er helt basale. Faktisk kan kvaliteten af moderens omsorg aflæses direkte på en hjernescanning af barnet.

Tilbage til viklen. En baby, der sover godt er en baby der udvikler sin hjerne. Det tager ca en time for et lille barn at komme igennem en søvncyklus hvor barnet er helt nede i den dybe REM søvn. Ved hud mod hud kontakt med sit barn opnår barnet lettere denne REM søvn, som danner basis for etablering af alle nye nerveforbindelser. Derfor lad dit barn sove i viklen med rigtig god samvittighed, hvis det er det barnet efterspørger. Væk heller aldrig en sovende baby, da du risikerer at afbryde en vigtig hjerneproces. Vid at du ikke gør dit barn en bjørnetjeneste ved, at møde lige netop dit barns behov, som lige netop dit barn så fint nok skal fortælle dig. Om det er at sove i barnevogn, vikle, egen seng eller jeres seng. Det finder I ud af i fællesskab.

Man kan ikke træne et lille barn til det ene eller det andet. De er ikke beregnende eller snu. De giver blot udtryk for lige det behov de har nu. Bliver de mødt i det, støttes en sund udvikling allerbedst.

Share