Lad din baby selv sætte sig op

Dit barn er først klar til at sidde, når barnet selv sætter sig op.

Det her er en af de ting, som ligger mig meget på sinde og jeg vil virkelig forsøge ikke at prædike. Alle skal gøre hvad der føles rigtigt i deres familie. En rytmikpædagog, som jeg har stor respekt for, har engang udtalt til mig, at hun i vuggestuealderen kan se på børns holdning, om de er blevet sat op for tidligt. Det gjorde stort indtryk på mig, så jeg vil dele lidt tanker omkring det at sætte baby op.

Prøv at lade være med at sætte din baby op. Lad din baby selv sætte sig op. Hav tålmodighed og stol på dit barns krop. En milepæl for mange forældre i barnets udvikling er, når barnet selv kan sidde. Der er mange måder, at hjælpe barnet til at sidde uden at falde og slå sig med puder og med “siddestole”. Lad være. Dit barn er først klar til at sidde, når barnet selv sætter sig op. Hjælpemidler som gåstole, barnevognspuder og lignende er i virkeligheden overflødige. For er de nødvendige for at barnet kan sidde, er barnet simpelthen ikke motorisk og styrkemæssigt klar. Ofte er de 8-9 måneder før de er klar.

Barnet vil ofte lære at komme på alle fire og herfra skubbe sig tilbage på numsen. Når det sker, har barnet den rette styrke i ryg, mave og omkring hofter og det vil have en falde- og balancerefleks, som gør det muligt at sidde sikkert. Sæt ikke barnet op før. Det er at gøre det en bjørnetjeneste. Tiden på maven, på gulvet, er en unik tid hvor barnet træner ryg og nakke og den tid kommer ikke igen. At sidde i en højstol under et måltid er ok. Det er en social begivenhed som barnet selvfølgelig skal deltage i. At sidde i en autostol kan også være nødvendigt. Men herudover bør barnet ikke stables op med puder, for at kunne sidde. At bære barnet i en vikle er en aktiv stilling og her bliver barnets muskulatur styrket. Så har du et barn, som ikke vil ligge på maven er viklen en godt alternativ, hvor balancesans og muskel-ledsansen også styrkes. Dog er tid på maven vigtigt i forhold til at øve at trille, kravle mm. At sidde på en pilatesbold og øve sig i at holde balancen, er også enormt stimulerende for reflekser og muskulatur. Sæt ikke din baby op. Hav tålmodighed og stol på dit barns motorik og krop.

Share