Om at bære barnet med fronten vendt udad

Jeg ser dagligt helt små babyer blive båret med fronten vendt ud i bæreselen. Det bliver gjort i den allerbedste mening.

Forældre fortæller mig, at deres børn ikke længere gider sidde i viklen eller bæreselen, hvis de skal vende med fronten indad. De vil følge med i verden.

Det giver god mening. Når et barn bliver omkring 3-4 måneder begynder de, at orientere sig ud mod verden. Verden bliver spændende og de vil gerne se mere af den. Det skal de selvfølgelig have lov til det. Nysgerrighed skal der støttes op om. Faktisk støtter du bedst op om dette ved at være nærværende og sørge for, at dit barn kan se dig. Lad mig forsøge at forklare hvorfor:

Helt små børn tolker deres egne følelser og verden igennem dig, og sådan udvikler de sig. Derfor er det vigtigt, at de altid har adgang til dig og dit ansigt som socialt orienteringssystem. Når de får et indtryk udefra, tolker de det igennem dig. Prøv at læg mærke til det når I er ude. Din baby vil ofte søge dig og din øjenkontakt – kigge ud på verden – for så at søge dig igen.

Barnets indlæringsmæssige, sociale udvikling og dets nysgerrighed udvikles af, at de følelsesmæssigt kan afstemme i dig. Er dette ikke tilgængeligt, er det problematisk for barnet. Giver man derimod barnet mulighed for, at registrere og regulere følelser i et kompetent system – ens ansigt –  hjælper det dem til, at få en oplevelse af ”sig selv”, som i sidste ende vil være med til at forme barnets bevidsthed. Tilknytning og udforskning er faktisk adfærd, som reguleres via følelser. Tilknytning og udforskning støtter du derfor op om ved at være tilgængelig. Du er ikke tilgængelig, når dit barn ikke kan se dig.om at bære barn med front ud

Overstimulering er ikke et hippiebegreb og det er ikke uproblematisk. Det lille barn skal have lov til at se ud på verden. Men det skal kunne putte sig væk, når verden bliver for meget – hvilket den meget hurtigt gør. Bliver man båret med fronten vendt ud, har man ingen mulighed for at vende verden ryggen, når verden bliver for stor.

Barnet har intet socialt orienteringssystem at tolke verden ud fra, når det ikke kan se dig. Det får alle indtryk lige ind, og det kan dets hjerne slet ikke håndtere, da det jo som sagt skal bruge dig til at tolke disse indtryk. Nervesystemet når slet ikke, at sortere i alle de indtryk. Som følger af dette kan barnet opleve irritabilitet, uro og dårlig søvn.

Med hensyn til ergonomien, er det noget nær umuligt at opnå en ergonomisk korrekt bærestilling, når barnet bæres med fronten vendt udad. Da en babys hofteskåle peger fremad, bør barnets knæ være højere end numsen og let spredt ud. På den måde støttes lårbensknoglen i en naturlig position i hofteskålen.

Når man bærer barnet med fronten vendt ud, hænger benene ofte og dingler nedad. Dette er problematisk i forhold til, at barnets lårbensknogle tvinges fra hofteskålen, som jo peger fremad, og de nye bløde ledbånd overstrækkes.

Udover det, skal barnets ryg runde og hagen skal være løftet af brystet. Når benene hænger nedad, rettes ryggen ud. Det skal den ikke på et lille barn, hvis naturlige holdning er en rundet ryg. Er ryggen ret i bæreselen, er der alt for stor lodret belastning på barnets nye bløde rygsøjle og bækken. Nogle bæresele producenter har forsøgt, at imødekomme god ergonomi også i udadvendt bærestilling, ved at støtte barnet med knæene højere end numsen. Det kan dog ikke lade sig gøre, at opnå god ergonomi på denne måde, for når barnet har ryggen ind imod bæreren, kan ryggen ikke runde og der vil som sagt, være stor belastning på rygsøjle og bækken.

For dig, som bærer, er ergonomien heller ikke i top, når barnet vendes med fronten ud. Tyngdepunktet flyttes væk fra din krop, hvilket gør belastningen af at bære en del større.

Heldigvis er der gode alternativer, hvor man både kan have optimal ergonomi, lade barnet være nysgerrig og samtidig se dit ansigt. Du kan fx. bruge en ergonomisk bæresele eller binde en binding, der skærmer knapt så meget, så barnet kan se mere af verden. Du kan bære barnet i en hoftebinding eller en ringslynge.  Rigtig mange bæreseler kan faktisk bruges på hoften. Her har barnet rig mulighed for at se verden, se dig og putte sig væk. Når barnet bliver større og kan undvære dit ansigt i længere perioder, kan det bæres på din ryg. Her kan barnet følge med i det hele og skærme sig ved behov.

Bær dit barn alt det som du og barnet gerne vil. Det er sundt for jer begge to.

At være tæt med dit barn gør, at I begge danner gode hormoner, fremmer en sund tilknytning, reducerer stress, reducerer gråd, giver bedre søvnmønstre og meget mere. Hvis det er det rigtige for dig, at bære dit barn med fronten ud, så hold jer til korte perioder hjemme i vante omgivelser. Og vent til barnet har styrke i ryg og nakke til at sidde oprejst.

Lad mig slå fast: Du er den allerbedste ekspert på dit barn. Ovenstående er bare meget rart at vide, hvis du nu gerne ville vide det. Mit råd er: Undgå at bære barnet med fronten vendt ud længe og ude. Overvej de gode alternativer. Det lille barn har brug for, at kunne skærme sig for verden, det har brug for dit ansigt, og det er godt og rart for jer begge at bære ergonomisk.

Kilde: WHO, Kangaroo Mother Care, a practical guide

http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/42587/1/9241590351.pdf

Kilde: Maria Busk, uddannet fysioterapeut og bærevejleder

Kilde: Lotte Hald, uddannet jordemoder og bærevejleder

Kilde: Broden, Margareta, “Graviditetens muligheder. En tid hvor relationer skabes og udvikles”, Akademisk Forlag 2007.

Share